Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020
Δύο βήματα από την Αθήνα θα βρείτε τον αρχαιότερο αμπελώνα της Ελλάδας μέσα σε ένα όμορφο και αναπάντεχα άγριο τοπίο. Εδώ ευδοκιμεί η ποικιλία σαββατιανό, που το 2019 ξεπέρασε τον εαυτό της δίνοντάς μας κρασιά σπάνιας σύστασης και φινέτσας.
Μπορεί η Μαδρίτη να είναι η μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο με τη δική της προστατευόμενη ονομασία προέλευσης οίνων (Vinos de Madrid DOP), όμως και η Αθήνα δεν πάει πίσω. Μόλις 25 χιλιόμετρα από το Σύνταγμα και με επίκεντρο τα Σπάτα, ο αμπελώνας των Μεσογείων εκτείνεται σε πάνω από 45.000 στρέμματα γεωργικής γης, σε ένα πανέμορφο τοπίο που συνδυάζει λόφους και πεδιάδες, φυτεμένα με αμπέλια, ελιές, συκιές, φιστικιές, πεύκα και κυπαρίσσια.
Στο ιδιαίτερο αυτό οικοσύστημα έχει εγκλιματιστεί στην εντέλεια η γηγενής ποικιλία αμπέλου σαββατιανό. Με άλλα λόγια, είναι μία ποικιλία που αντέχει στο ξηροθερμικό κλίμα της Αττικής (λίγες βροχές, πολύ ζέστη, ελάχιστη υγρασία, έντονο φως…), χωρίς να ωριμάζει νωρίς, δηλαδή από τις αρχές Αυγούστου. Αυτό σημαίνει πως το αμπέλι έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του να παράξει σταφύλια με πλούσια αρώματα και γεύση που θα φανούν και στο κρασί.
Το 2019 ήταν μία σπουδαία χρονιά για το σαββατιανό στα Μεσόγεια, γιατί πέραν όλων των άλλων, το καλοκαίρι δεν είχε καύσωνες με αποτέλεσμα τα σταφύλια να διατηρήσουν υψηλές φυσικές οξύτητες, οι οποίες «ευθύνονται» για την εξαιρετική φινέτσα των φετινών κρασιών. Έχουμε δηλαδή να κάνουμε με μία μη-τυπική χρονιά, μια χρονιά ξεχωριστή όπου η κλασική φυτικότητα στο στόμα (στη γεύση), που είναι το σήμα κατατεθέν της ποικιλίας, έχει δώσει τη θέση της στο φρούτο και, τολμώ να πω, σε άνθη, δημιουργώντας σαββατιανά που θα μας μείνουν αξέχαστα.
Ντίνος Στεργίδης