Ο δήμος της Κερατέας απλώνεται σε μεγάλο μέρος της Ν. Αττικής και διαθέτει πλήθος μνημείων όλων σχεδόν των περιόδων του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στον Ελλαδικό χώρο. Η αρχαιότερη κατοίκηση στην περιοχή έχει εντοπιστεί στο Σπήλαιο του Κίτσου, στην ανατολική πλευρά του υψώματος Μικρό Ριμπάρι, του οποίου η πρώτη χρήση και κατοίκηση χρονολογείται στη νεολιθική περίοδο (5300 – 4300 π.Χ.).
Η Κερατέα είναι μια πόλη με παραδόσεις, ιστορία και πολιτισμική ταυτότητα. Από εδώ (από τον αρχαίο δήμο Φρυαρρέων) καταγόταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες που ανέδειξε η αρχαία Αθήνα: ο Θεμιστοκλής.
Η σύγχρονη Κερατέα έχει όμορφα σπίτια, άνετους δρόμους και πολλοί Αθηναίοι την επιλέγουν ως μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και λίγο πιο πάνω εντυπωσιάζει το νεοκλασικό αρχοντικό του Δροσόπουλου που λειτουργεί ως μουσείο, ενώ σε χώρους του φιλοξενείται και η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στην Κερατέα διοργανώνονται πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες, ενώ αξίζει να την επισκεφθείτε στο πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου ντόπιοι και ξένοι συγκεντρώνονται στην εκκλησία της Παναγιάς της Γκαρίκας για να το γιορτάσουν. Εκεί, προτείνουμε να δοκιμάσετε και το παραδοσιακό κορμπάνι (στιφάδο με κρασί). Στα καφενεία της περιοχής θα πιείτε καφέ ή ένα τσιπουράκι ή κρασί με μεζέ και στις ταβέρνες της θα απολαύσετε καλά κρεατικά στη σχάρα ή στη σούβλα. Η Κερατέα δεν είναι παραθαλάσσια, όμως οι παραλίες που υπάγονται σε αυτήν είναι εξαιρετικές. Πιο φημισμένη από όλες είναι η Κακιά Θάλασσα με ψιλό βοτσαλάκι, άμμο και κρυστάλλινα νερά.
Περίπου 13 χλμ. από την Κερατέα, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο του Θορικού (τέλη 6ου π.Χ. αι.), από τα αρχαιότερα σωζόμενα θέατρα στον ελλαδικό χώρο. Σε απόσταση 1 χλμ. από τα αρχαίο θέατρο, βρίσκεται κρυμμένος ο αρχαίος ναός της Δήμητρας και της Κόρης, όπως αποκαλείται.
Μια διαφορετική βόλτα σε μια πόλη-ζωντανό μουσείο θα κάνετε στο Λαύριο, τα μεταλλεία του οποίου συνέβαλαν τα μέγιστα στο να αναδειχθεί κάποτε η Αθήνα σε θαλασσοκράτειρα. Τα εκατοντάδες χιλιόμετρα αυτών των φημισμένων μεταλλείων, εκτείνονται σε ολόκληρη σχεδόν τη Λαυρεωτική, τα δε μεταλλεύματα και ορυκτά της ξεπερνούν σε πλήθος τα πεντακόσια! Σήμερα, το Λαύριο είναι μια δυναμική, σύγχρονη πόλη, που, ωστόσο, δεν ξεχνά την ιστορική διαδρομή της. Αντίκρυ στο Φοινικόδασος του Λαυρίου, αναζητήστε το επιβλητικό νεοκλασικό «Ευτέρπη», άλλοτε έδρα της ομώνυμης τοπικής φιλαρμονικής. Μεταξύ άλλων, το Λαύριο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής, μετά τον Πειραιά. Από εδώ σαλπάρουν τα πλοία για την Κέα, την Κύθνο, για πολλά νησιά των Κυκλάδων και του Ανατολικού Αιγαίου. Όσο βρίσκεστε εδώ, θα περπατήσετε στην πλατεία του Δημαρχείου (ή του Ρολογιού) και θα χαζέψετε τους πάγκους της Ψαραγοράς, οι οποίοι είναι πάντα γεμάτοι με ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, μιας και κάθε πρωί τα ψαροκάικα αναλαμβάνουν τον ανεφοδιασμό τους. Ασφαλώς, θα επισκεφθείτε τα σημαντικά μουσεία του τόπου – το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου, το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και το Βιοτεχνικό - Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο. Μετά τις περιηγήσεις σας, θα ξεκουραστείτε, θα πιείτε τα ουζάκια σας και θα απολαύσετε θαλασσινούς μεζέδες, στα ταβερνάκια της παραλίας.
Κρατήστε λίγες ώρες το απόγευμα για να οργανώσετε μια απόδραση στο πιο σημαντικό αξιοθέατο της Νοτιοανατολικής Αττικής, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, με το απέραντο γαλάζιο στα «πόδια» του. Η μαγική ώρα του δειλινού είναι η καλύτερη για να τον απολαύσετε.
Πηγή: www.athensattica.gr